Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/storage/content/02/145702/kavalleristenhelsingborg.se/:/storage/configuration/wrappers/02/145702/kavalleristenhelsingborg.se/) in /storage/content/02/145702/kavalleristenhelsingborg.se/public_html/wp-content/themes/bridge/functions.php on line 91 Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /storage/content/02/145702/kavalleristenhelsingborg.se/public_html/wp-content/themes/bridge/functions.php on line 92 Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /storage/content/02/145702/kavalleristenhelsingborg.se/public_html/wp-content/themes/bridge/functions.php on line 93 Så blir du mer kreativ på jobbet

Så blir du mer kreativ på jobbet

Förr var det bara marknadsavdelningen som förväntades vara kreativ. I dag vill de flesta företag hitta nya, kreativa lösningar inom alla delar av verksamheten.

Men varför ska vi bry oss om att vara kreativa? Jo, därför att forskning visar att mer kreativitet kan leda till ökad omsättning och mer välmående kollegor.

Psykologen Niklas Laninge ger sina bästa tips på hur du kan göra din arbetsplats mer kreativ med start i dag.

 


 

Kanske sitter du, som de flesta i Sverige, i ett vanligt kontorslandskap med 15-25 kollegor. Inget pingisbord. Ingen soffgrupp. Ingen uteplats. Era sociala ytor består av ett fikarum och ett konferensrum som även används som förvaringsrum.

I din roll på företaget efterlystes förmodligen ”kreativitet” i jobbannonsen. Men det är svårt att leverera även om du skulle vilja. Allt går på rutin i samma mönster, och det görs lite från arbetsgivarens sida för att stimulera nya associationsbanor hos dig och dina kollegor.

Det är dags att ge kreativiteten en boost på kontoret.

Tips: Så blir du mer kreativ på jobbet

  1. Prata inte bara om vädret. Våga gå djupare in i samtal.
  2. Formalisera träffar. Ät frukost tillsammans, ha fredagsmys, håll presentationer.
  3. Ha förutsättningslösa möten. Låt dem ta tid. Lyssna och lär av dina medarbetare.
  4. Jobba hemifrån ibland. Försök hamna i djupt flow som en kontrast till kontorslandskapet.
  5. Inför hörlurar. Hörlurar på betyder ”stör ej”. Gå in i ett flow, fast att du är omgiven av människor.

Niklas Laninge är föreläsare och psykolog med fokus på beteendeekonomi och kreativitet. Han menar att det krävs att arbetsgivaren ger tid, utrymme och framförallt tillåtelse åt sina anställda att ladda sina kreativitetsbatterier.

– Där har arbetsgivaren ett ansvar att möta behoven hos personalen. Kreativitet är som ebb och flod. Å ena sidan behöver du lugn och ro för att fokusera och komma in i ett flow där det är hög aktivitet i hjärnan. Å andra sidan behöver du skapa nya infallsvinklar, vilket ofta sker i möten med andra människor. Arbetsgivaren måste bygga in stöd för detta i vardagen.

 

Kavalleristen Helsingborg - Thorn Creative Agency Reklambyrå

 

Han tar upp Spotify som exempel på hur man kan skapa utrymme för personalen att lära av varandra och därigenom öka kreativiteten. Fredagar på Spotify innebär nämligen att medarbetarna presenterar valfritt ämne för sina kollegor, något som bidrar till att bredda associationsbanorna.

– Vi har alla minnen. När två oväntade minnen möts, så skapas en ny koppling. Det är där en ny kreativ idé föds.

Niklas Laninge menar att den kreativa kraften hos medarbetarna är ett företags allra största tillgång och kan i framtiden bli avgörande för en verksamhets framtid.

– Artificial intelligence och robotar är redan här, och snart kommer de förmodligen att kunna utföra de flesta uppgifter som vi kan. Däremot kan de inte skapa dessa mänskliga oväntade kopplingar som föder kreativa idéer. Konkurrenskraftiga företag kommer att ta tillvara på detta.

 

Kavalleristen Helsingborg - Pressbilder

Är ditt företag redo att flytta till en mer kreativ miljö?

För att ditt företag ska nå sin fulla potential, så krävs det att dina anställda trivs och mår bra i sin arbetsmiljö. Castellum lyssnar på vad ni har för behov och skräddarsyr lösningar efter det. Och det behöver inte kosta mer.

Kavalleristen – en kontorsfastighet med hög standard som ligger vid infarten till Helsingborg. Här samlas innovativa företag som ligger i absolut framkant inom sin bransch – flygstolen.se, Avalon Innovation, Thorn Creative Agency, JKAB Arkitekter, Konica Minolta, med flera.

 

Välkommen att boka visning!

Åse Lundgren
Förvaltare, Kavalleristen 9
042 – 26 91 42
ase.lundgren@castellum.se

Boka visning